architecture

architecture

blog8.jpg

Kloof // Juvet is het Noorse woord voor kloof. We bevinden ons dan ook aan de oevers van een woeste rivierbocht, de Gudbrandskloof. Knut Slining, de hoteleigenaar, woont al zijn hele leven in de streek en wilde in het natuurgebied aan de rivier iets unieks neerplanten en nog een stap verder gaan dan energiezuinig werken met lokale materialen. Dat doet hier namelijk iedereen. Alleen al toestemming krijgen om er iets te mogen bouwen, leek aanvankelijk een werk van lange adem. In het architectenduo Jensen & Skodvin, dat ook het nabijgelegen Café Juvet ontwierp, vond Knut de ideale bondgenoot en samen bedachten ze een schrander plan. Een hotel met tig kamers optrekken in het delicate landschap was geen optie. Ze kozen voor afzonderlijke slaapunits, zo geconstrueerd dat geen enkele boom moest sneuvelen en geen rotsen gedynamiteerd moesten worden. De toestemming volgde vrijwel meteen. 

blog3.jpg
blog7.jpg

Oud en nieuw // Het eerste zicht bij aankomst is de perfect gerestaureerde, eeuwenoude boerderij waar Knut woont en de bijbehorende, knalrode schuur die dienst doet als gemeenschappelijke ruimte voor ontbijt en diner. Het contrast kan niet groter zijn met de moderne architectuur die daarachter verborgen ligt!

blog1.jpg

Blokhutten // De fotogenieke houten ‘blokhutten’ zijn zo ingenieus gepositioneerd dat ze lijken op te gaan in de omgeving. Zo bieden ze een prachtig panorama op de omliggende natuur waarbij de privacy van de gasten vooropstaat. Er is nooit inkijk, alleen maar een machtig uitzicht.

blog13.jpg

De kleine, maar functionele badkamer is in een atypische, kanariegele kleur geschilderd, wat een toiletbezoek mét glimlach oplevert. De rest van het interieur is bewust donker en sober gehouden zodat de weerspiegeling minimaal en de impact van het uitzicht maximaal is. Je kunt hierbinnen letterlijk niks anders doen dan je neervlijen in de designerstoel en je vergapen aan zoveel schoonheid. Door de gigantische ramen lijkt het alsof je in de natuur zit. Of zoals Knut het in zijn koddige Engels samenvat: “Like sleeping outside, but protected.”

Slapen onder de blote hemel. In Juvet is dat bijna letterlijk te nemen. Naast ons hoofd bevindt zich een luikje dat we kunnen openen om het ruisen van de rivier binnen te laten. Geen slaapliedjes nodig hier!

Het ritme van de natuur // Gordijnen zijn er niet en dat zorgt ervoor dat je er op het ritme van de natuur leeft. Wanneer de zon opkomt, rond 5 uur, worden we vanzelf wakker. Het feit dat de bedden in een donkere nis staan, minimaliseert dat effect lichtjes, maar een lichte slaper, zoals ikzelf, vindt het voor één keer niet erg om zo vroeg gewekt te worden. Met een kop koffie kruip ik terug in bed en geniet van mijn bedgenoot die langzaam wakker wordt samen met Moeder Natuur. Ik hoor dan ook niemand van de andere gasten klagen, integendeel.

Dat binnen en buiten hier voortdurend met elkaar in dialoog staan, merk je ook in de relaxruimte/spa. Die zit verscholen in een bergwand en je kunt er heerlijk rustig baden, een stoomdouche nemen of van een hete sauna genieten, mét uitzicht op de spectaculaire rivierbocht.

blog10.jpg

Een van de gasten neemt na de sauna een moedige duik in de ijskoude rivier. Het levert hem een applausje op en een brainfreeze voor de rest van de avond.

blog5.jpg

Drie pijlers // ’s Avonds dineren we in de gerestaureerde schuur. Een hartig en eenvoudig driegangenmenu met enkel lokale ingrediënten. Knut dient met de glimlach op, zijn dochter roert in de potten. Het internationale gezelschap kruidt de avond perfect af.
De schuur vormt een totale stijlbreuk met de nieuwe paviljoenen, maar dat was een bewuste keuze volgens Knut. “Dit project rust voor mij op drie belangrijke pijlers: natuur, cultureel erfgoed en moderne architectuur. Volgens mij belichamen ze het Noorwegen van vandaag.” Wanneer we de volgende dag na een voortreffelijk ontbijt onze reis voortzetten, denken we nog vaak aan de woorden van Knut en moeten we toegeven dat het inderdaad die wonderbaarlijke mix is die Noorwegen zijn unieke uitstraling verschaft. 

Met dank aan North & Away en Knut van Juvet landskapshotell

food

food

travel

travel