food

food

Begin februari schoof ik enthousiast aan voor een workshop bij Tine van De Superette in Bokrijk. Dat is geen supermarkt, zoals de naam doet vermoeden, maar een ongelooflijk bakkersatelier. De eeuwenoude, gerenoveerde schuur én Bokrijk krijg je er gratis bovenop.

Bakken in Bokrijk.

Bakken in Bokrijk.

Waarom ik me inschreef voor deze wel heel specifieke workshop 'Zuurdesembrood bakken'? Het fascineerde me al langer en wilde graag meteen les krijgen van een expert, enter Tine Bollen. Met haar 25 jaar, frisse verschijning en vrolijke krullen nu niet meteen het cliché van 'de bakkerin' maar dat zou al snel alleen maar een voordeel blijken. Haar no nonsense aanpak werkt aanstekelijk en de liefde voor brood straalt van haar af. Een vrouw met ballen aan haar lijf die keihard werkt en garant staat voor kwaliteit. Ze werkt enkel met lokale granen en de beste ingrediënten en omringt zich graag met andere bakbeesten. Wat uit haar houtgestookte oven komt smaakt alleen maar naar meer! Bijna zwart geblakerd brood; lichtzurig, luchtig kruim en een krokante korst om U tegen te zeggen. Dat wilde ik ook kunnen.

IMG_1805.jpg

Zuurdesem is hot, het is trendy and it's here to stay! De meeste trends en hypes waaien uiteindelijk weer over maar een oude ambacht die terugkeert heeft veel meer kans om te blijven hangen. En al is het basisprincipe zo simpel als wat, het duurde toch een hele tijd vooraleer ik het perfecte brood uit mijn oven tevoorschijn kon toveren. Zuurdesembrood maak je met slecht drie ingrediënten;  bloem, water en zout. Speltbloem van de beste soort natuurlijk,  lauwwarm water en het lekkerste zout. Dat zat al goed. En toch liep het geregeld fout. Het baksel was te zuur, wilde niet rijzen of zakte compleet in waardoor het een misbaksel van formaat werd.

Het mondde uit in een gevecht met percentages, tabellen en variabelen, ik wilde alles kunnen controleren en beheersen en net daarop liep ik vast. Zuurdesembrood is klaar waneer het klaar is. Punt. Een schone beeldspraak voor het leven en zo werd zuurdesembrood bakken mijn vorm van meditatie. En een dagelijkse oefening in geduld.

Ik moest hoogdringend een vierde ingrediënt toevoegen...tijd! Niet overhaast een brood willen bakken, nee zuurdesembrood bakken dient ingepland te worden. En wel twee dagen op voorhand. Wil je zondagochtend een krakend vers brood bij je ontbijt, dan dien je vrijdagavond in gang te schieten. Al moet je dat niet te letterlijk nemen. Desemstarters worden niet graag opgejaagd, je laat ze best een hele nacht gerust. Om dan de volgende ochtend elke keer weer blij te worden van de magie van fermentatie. Het mengsel is beginnen borrelen, maakt luchtbelletjes en geurt bijzonder fruitig. Dan ga je bloemsoorten mengen naar smaak, deeg kneden, gluten vrijmaken, deeg vouwen en laten rusten, lang laten rusten. Ook al klinkt het wellicht arbeidsinstensief, dat is het hoegenaamd niet. Tijd doet het meeste van het werk! Het deeg vertelt je wanneer het klaar is om gebakken te worden. Tegen de tijd dat je brood begint te spreken, zijn we zaterdagavond en mogen de deegbollen een nachtje de koelkast in. Om nog wat verder te rusten. 

brood3.jpg

En als het dan eindelijk zover is, we zijn zondagochtend intussen, haal je je gerezen deeg uit de koelkast, laat je het uit het rijsmandje glijden, kerf je er een patroon in en posteer je het in een gloeiend hete gietijzeren pot. Nog wat water erover verstuiven, deksel erop en bakken maar.

Wat dan gebeurt werkt erg verslavend. Je keuken vult zich met de heerlijkste geuren en wanneer ik het brood eindelijk uit de oven mag halen, tovert de aanblik alleen al een grote glimlach op mijn gezicht. Iedere keer opnieuw. Waar je je patroon hebt ingesneden zijn heerlijke donkere bakranden ontstaan en het brood is opengebarsten van puur geluk. En iedere keer vind ik het resultaat mooier dan de vorige, al worden mijn vreugdekreten wel eens op ooggerol onthaald. Maar aan een fikse snee brood met alleen wat roomboter en grof zeezout kan hier niemand weerstaan.

Ik ben ondertussen zover dat ik om de dag twee broden bak. Eens je het systeem beet hebt, is het een makkie! En er kan niks op tegen een zelfgebakken vers brood, elke dag weer! En heb ik een brood over, dan maak ik er graag iemand blij mee. Bake someone happy, zeg maar.

Geef ons heden ons dagelijks brood, maar laat het er dan wel een van zuurdesem zijn!

brood4.jpg
travel

travel

architecture

architecture