food

food

Zwier dit brood op tafel bij een zondags (moederdag)ontbijt en je doet harten sneller slaan! Het ziet er een stuk moeilijker uit dan het is, gewoon proberen. Laat me zeker weten hoe lekker je het vond!

nodig voor 1 grote of 2 kleine vlechten :

3 eieren, 10g verse gist, 250 g bloem, 4 g zout, 30 g fijne suiker, 165 g ongezouten boter, 1 ei losgeklopt met 1 el water

Meng de eieren met de gist en de bloem. Voeg zout en suiker toe en kneed de boter er in deeltjes onder. Kneed het deeg tot een soepel geheel, dat kan een paar minuten duren. Bol het op en laat afgedekt 60 minuten rijzen.

Druk het deeg plat en bol nog eens op. Wikkel het in huishoudfolie en laat 2 u rusten in de koelkast.

Verdeel het deeg in drie stukken van zo'n 200 g.

abc2.jpg

Bestuif je werkblad met bloem en rol uit tot strengen van 25 cm lang. Laat een minuut rusten, vouw terug samen en rol terug uit tot strengen van 25 cm. Herhaal in totaal drie keer

abc3.jpg

Maak de strengen wat puntig, duw ze bovenaan zachtjes vast aan elkaar en maak een vlecht. Plooi de uiteinden een beetje onder de vlecht.

abc4.jpg
abc5.jpg

Leg de brioche op een met bakpapier beklede bakplaat en laat minstens 2 u rijzen onder een keukenhanddoek. De vlecht moet verdubbeld zijn in volume.

abc6.jpg

Verwarm de oven voor op 180 gr C. Bestrijk de vlecht met het losgeklopte ei en laat nog 15 minuten rijzen. Bak de brioche in 12 à 14 minuten donkerbruin, let op dat ze niet verbrandt. Laat afkoelen op een rooster. 

Met dank aan Hans Martens, winnaar van Bake Off Vlaanderen 2017 voor het kundige handwerk. Zijn boek is te koop in de betere boekhandel.

 © fotografie en styling Karen Van Winkel

travel

travel

architecture

architecture