food

food

Als de temperatuur in de buurt van de 30° komt,  krijg ik zin in zalig zoete desserts met fruit. Dit weer doet me dromen van verre stranden en exotiek. Tarte tatin met ananas komt dan het dichtst in de buurt. Neem zeker verse ananas, dat is een absolute must! Trek je ovenwanten aan en bakken maar!

ingrediënten : een rol bladerdeeg, 1 ananas, 90 g boter, 165 g bruine suiker, scheutje bruine rum, 1 vanillepeul, 1/ tl kaneel, 1/4 tl gemberpoeder, 1/4 tl gemalen kardemom, 2 tl versnipperde muntblaadjes.

blogtartetatin4.jpg

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de boven- en onderkant van de ananas. Schil hem met een kartelmes, snijd in plakken van 1 cm dik en verwijder de harde kern met een uitsteekvormpje. Snij elke plak nog eens doormidden.

Smelt de boter boven middelhoog vuur in een grote steelpan met dikke bodem en voeg er de suiker, het vanillemerg en de specerijen aan toe. Schud de pan met draaiende bewegingen tot de suiker gesmolten is en het mengsel begint te karameliseren. Roer het scheutje rum door de karamel. Wanneer de karamel donker genoeg is (let op dat hij niet verbrandt!), doe er dan de ananasschijven bij en laat ze een vijftal minuten garen in de karamel. Wees voorzichtig met hete karamel, je kan je er lelijk aan verbranden!

blogtartetatin3.jpg

Schik de halve ananasschijven in een ronde ovenschaal of bakvorm. Giet de karamel er overheen. Snijd het bladerdeeg iets groter dan de schaal, leg het op de ananas en vouw de randen van het deeg mooi tussen het fruit en de bakvorm.

blogtartetatin2.jpg

Bak de taart ongeveer 25 minuten tot de korst goudbruin en opgeblazen is. Laat een tiental minuten afkoelen en keer ze dan heel behoedzaam om op een groot bord. Strooi de muntblaadjes over de taart en serveer met een dotje slagroom of een bolletje vanille-ijs. Doe je ogen dicht en waan je op een tropisch strand. Smakelijk!

blogtartetatin7.jpg

recept ©bake off vlaanderen

styling en fotografie ©Karen Van Winkel

Met dank aan Sofie Vanden Bossche voor het uitstekende bakwerk!

travel

travel

architecture

architecture