food

food

blognieuw2.jpg

Trek er een paar uur voor uit want één en ander moet kunnen opstijven in de koelkast vooraleer je aan de volgende stap kan beginnen. 

blog1.jpg

nodig voor 16 fikse repen : bakblik van 15x35 cm, bakpapier

shortbread : 210 g gezeefde bloem, 140 g gezouten boter op kamertemperatuur, 50 g fijne suiker, merg van 1 vanillestokje.

karamel : 150 g gezouten boter, 4 el donkerbruine suiker, 1 blikje gecondenseerde melk

topping : 200 g pure chocolade

blog7.jpg

Verwarm de oven voor op 175 graden. Neem het bakblik en bedek de binnenkant met een stuk op maat geknipt bakpapier.

Snij de boter in kleine stukjes, doe ze in een mengkom en meng met de bloem, de suiker en de vanille. Kneed tot een vaste bol deeg, dit deeg kan je moeilijk uitrollen. Leg het deeg in de bakvorm en duw het egaal uit tot de hele vorm bedekt is. Ik gebruik altijd de bolle kant van een soeplepel om het deeg te egaliseren en tot in de hoekjes te krijgen. Bak 20 minuutjes tot licht goudbruin en laat je shortbread in het bakblik afkoelen.

Smelt de boter en de suiker in een steelpannetje met dikke bodem op laag vuur. Als de suiker helemaal opgelost is (dit duurt wel een tijdje, roer geregeld), voeg je de gecondenseerde melk toe. Blijf goed roeren en zet het vuur een beetje hoger. Na ongeveer 10 minuutjes zou het mengsel ingedikt moeten zijn tot een dikke karamel.

Giet de karamel over de afgekoelde shortbreadlaag en egaliseer. Zet minstens 1 uur in de koelkast.

Smelt de pure chocolade au bain-marie en giet over de afgekoelde karamel. Zet terug in de koelkast tot je 'm snijdt en serveert aan je lieve vrienden.

blog2.jpg

Dit is een recept uit het allereerste Bake Off Vlaanderen bakboek, te koop in de betere boekhandel.

©fotografie en styling Karen Van Winkel

travel

travel

architecture

architecture