travel

travel

Eerlijk gezegd wist ik niet goed wat me te wachten stond. Maar arriveren in het donker in de gietende regen, na een ferryovertocht 'from hell' (lees : metershoge golven, huilende kinderen, volle kotszakjes) én een gps die op Jersey geen enkele straat herkent, dat was spannend. Ik weet mijn hotel zowat op de tast te vinden.  

LINKS // Na een stevig Engels ontbijt rij ik recht het drukke verkeer van St. Helier in. Eén mantra blijkt zich na de rit van gisterenavond nogal hardnekkig in mijn hoofd genesteld te hebben : links houden, links houden, een rondpunt links oprijden, eerst naar links kijken! Links dus, links. De hoofdstad van Jersey is veel bedrijviger dan verwacht. Eén gouden tip : verlaat zo snel mogelijk het centrum, blijf rechtdoor rijden tot je op een kust botst, zet je even aan de kant, neem de kaart van Jersey, kies een windrichting en rij gewoon. Het bleek het beste advies van local George. In zijn mooiste Brits gooit hij me een verwensing van formaat naar het hoofd. "Karen, just get lost!". Snel en simpel vertaald wil dat zeggen 'rot op', hier op Jersey krijgt het al snel een andere betekenis. Als je de weg vraagt aan een local, dan kennen ze de nummering van de wegen hoegenaamd niet. Zeg waar je naar op zoek bent en ze duiden in het beste geval een richting aan terwijl je hen ziet denken :"Gooi dat plannetje en je gps weg dear, please just get lost!"

 Rozel Bay.

Rozel Bay.

GET LOST II Het eiland is klein, zestien km lang, tien km breed. Echt verloren rijden kan hier gewoonweg niet. Over de langste afstand van oost naar west doe je via de snelste weg zo'n half uurtje. Maar neem vooral de zijwegeltjes, de green lanes, waar voetgangers en fietsers absolute voorrang hebben en er maar plaats is voor één vehikel! Het zijn prachtige paden die kronkelen tussen duizenden wilde bloemen, je langs middeleeuwse kerkjes loodsen en je door de knalgroene valleitjes in het binnenland sturen. Sla linksaf, sla rechtsaf, rij verloren!

 een strand van 5 km lang aan de westkust, ideaal voor surfers en wandelaars.

een strand van 5 km lang aan de westkust, ideaal voor surfers en wandelaars.

RUIGE KUSTEN & ZANDSTRANDEN //  De kusten van Jersey zijn verrassend verschillend van elkaar. Zo is de noordkust erg ruig en kan je er echte klifwandelingen maken, terwijl de westkust één langerekt strand is waar de surfers de golven proberen te bedwingen. De mooiste plek om er aan een strandwandeling te beginnen is Faulkner Fisheries, een landmark. Ze zijn erg creatief omgesprongen met één van de vele overblijfselen van WOII, de bunker. De lokale vis en schaaldieren worden gekuist in de bunker, ze verorberen doe je buiten, op banken met het meest smakelijke uitzicht. Schuif aan bij een zomerbbq, reserveer een oesterproeverij of eet een crabsandwich. Je zult niet weten wat je proeft.

 Faulkner Fisheries oftewel een serieuze upgrade voor één van de vele bunkers op het eiland.

Faulkner Fisheries oftewel een serieuze upgrade voor één van de vele bunkers op het eiland.

THE BIG FOUR // Al snel kom ik tot de conclusie dat Jersey een eiland is voor fijnproevers en dat ze er trots spreken van The Big Four, een woordje uitleg. 

Het voorjaar begint hier met de eerste oogst van Jersey Royals, een aardappel met koninklijke allures. Ze worden enkel op Jersey geteeld en krijgen hun unieke smaak deels door het feit dat men de velden bemest met zeewier. Ze worden geteeld op hellende velden of outils. Je vindt ze in boerderijwinkels en op de markt, maar leuker zijn de Honesty Boxes waar je je kilootje patatjes neemt en je ponden in een doos achterlaat. 

Nog zo’n lokaal verschijnsel is de vriendelijke koe met haar Jersey Dairy. Vreemde koeien komen er niet in, de stambomen zijn indrukwekkend en ze hebben een goedhartige oogopslag. Ze grazen op de sappigste weiden, waardoor hun melk veel vetter en geler is dan doorsneemelk. Niet te versmaden is het Jersey roomijs, en op restaurant vraag je je Jersey Royals steevast met wat boter. Twee inheemse sterren op één bord!

Aan de oostkust, waar de getijden het indrukwekkendst zijn, kom je de oesterkwekerijen tegen. Vlak bij het imposante Mont Orgueil en het schattige dorpje Gorey groeien de weekdieren in de properste wateren van Europa en blijken de poelen die tijdens de eb ontstaan uitstekende kweekvijvers voor oesters. Je kunt ze overal proeven, gewoon doen!

En last but not least, de kreeft. Nu weet ik hoe het smaakt wanneer ze ’s morgens gevangen wordt en ‘s middags op je bord belandt. Goddelijk met een hoofdletter.

 

 The Big Four.

The Big Four.

THE HUNGRY MAN // Heb je het even gehad met al dat fancy food? Als je het eiland verkent, stop dan in de onooglijke dorpjes. Om er een wandeling aan te vatten, een koffie te drinken of je tegoed te doen aan pure comfortfood. In Rozel Bay, in het noordoosten van het eiland, bots je op het einde van de pier op The Hungry Man. Hier kom je voor de grote honger of een stevige portie suiker, The Summer Mountain is een milkshake om U tegen te zeggen. De dame die 'm serveert ook. Een schep humor krijg je er gratis bij.

 A summer mountain milkshake met een stevige portie humor.

A summer mountain milkshake met een stevige portie humor.

HIDDEN TREASURE // Iets verfijnder en wat moeilijker te vinden is het Portelet Bay Café aan de zuidkant. Je parkeert je auto op een afgelegen parking, neemt de trappen naar beneden, doet je schoenen uit en waadt door het zand naar één van de best bewaarde geheimen van Jersey. Je eet er kraakverse salades of een stevige pizza uit de houtoven en wordt bediend door een internationaal gezelschap met surfersallures!

 Op blote voeten door het zand naar dit verborgen pareltje.

Op blote voeten door het zand naar dit verborgen pareltje.

Wist je dat...Overal Engels gesproken wordt, maar de bewegwijzering steevast in het Frans is? De oorspronkelijke taal, het Jèrriais, wordt bijna niet meer gesproken. Tijdens WO II werden alle kinderen met hun leerkrachten van het eiland gehaald en naar Britse kolonies overgebracht. Een hele generatie kwam bijgevolg jaren niet meer in contact met de originele taal.

 

EAT                                                                                                    

Ormer, St. Helier : exquis eten in een mooi kader, 1 michelinster    

Plemont Beach Café, noordkust : onooglijk cafeetje met heerlijke salades en homemade muffins. Kijk uit voor hongerige meeuwen!        

El Tico, westkust : beach restaurant met no nonsense food, fijn terras, lekkere koffie!

DO                                                                                                                  

The five mile road van de Corbière vuurtoren tot Faulkner Fisheries, hagelwitte stranden & surfers.                                                                    

De Seymourtoren, oostkust : boek een wandeling mét gids bij laagtij naar deze toren en breng er de nacht door. Meer dan 3 km uit de kust bij hoogtij!                                                                         

Wandelen : alle wandelingen zijn de moeite waard!                                

Watersporten : een gigantisch aanbod in de zomer; van surfen over zee-safari's tot coasteering.

SLEEP              

The Merton hotel, St. Saviour : prima familiehotel vlakbij hoofdstad St. Helier.                                

Golden sands hotel, St. Brelade Bay : Letterlijk op het strand, vraag een kamer met zeezicht.

WHEN TO GO

Vermijd de koude, natte winters. Van april t.e.m. eind september zijn de beste maanden, in de zomer is het een stuk drukker.

PAY                                                                                                                

Elk eiland heeft zijn eigen versie van de Britse Pond, al kan je overal met alle versies betalen. Maestro en creditcards worden overal aanvaard, ook voor kleine bedragen. Een beetje cash op zak hebben is wel altijd handig.

HOW TO GET THERE 

Ik reed van Antwerpen naar St. Malo in ongeveer 7u. Hier neem je de ferry van Condor Ferries naar Jersey in ongeveer 1,5u. Wees op tijd voor check-in, zeker een uur op voorhand.

 

© tekst en foto's Karen Van Winkel

Met dank aan VAB magazine en Visit Jersey

architecture

architecture

food

food