Sander

Ik ben altijd op zoek naar kekke interieurs om te fotograferen. Het leuke aan die projecten is dat je niet alleen iemand zijn thuis op beeld mag vastleggen maar dat je ook de persoon achter het interieur mag leren kennen. Dat levert mooie portretten op, zeker van mensen waarvan hun thuis hen past als een goedzittende jas. Ze vallen als het ware volledig samen met hun interieur. Sander is zo iemand. Compleet wars van trends en heerlijk eigenwijs!

blog17.jpg

Een doorsnee hoekhuis aan de buitenkant, maar als Sander de deur openzwaait stap je zo een roze bonbonnière binnen! Je komt ogen tekort, in elke kast staan frivole serviezen of mooie hebbedingen. Op zijn bureau prijkt een ouderwetse telefoon en dito typemachine, de boeken op het schap onthullen zijn liefde voor alles wat met regisseur Wes Anderson te maken heeft. Hij laat zich graag inspireren door films als The Grand Budapest Hotel en dat voel je tot in het kleinste hoekje.

blog7.jpg
blog6.jpg

We drinken thee uit schattige kopjes, Sander verzamelt al jaren de kleurrijkste kopjes en theepotten. Een stukje taart erbij en fijne gesprekken komen vanzelf op gang. Sander :”Als game ontwikkelaar heb ik een geoefend oog voor detail. Ik trek dat gewoon door in mijn dagelijkse leven. Waarom eten en drinken uit saai serviesgoed? Ik maak liever van elke maaltijd een feestje.”

blog5.jpg

In zijn piepkleine keuken omringt hij zich ook graag met mooie spullen, liefst tweedehands én met een verhaal. Voorraaddozen die van ver komen en die hij online vond, schalen met eenzelfde vissenthema kregen een welverdiend plekje aan de muur.

blog8.jpg

In zijn living springt de originele houten wand meteen in het oog. Een pareltje van een lambrisering zoals ze die tegenwoordig zelden nog maken. De warme kleur van het hout contrasteert mooi met de zachtroze én felblauwe tinten van het meubilair en de accessoires. Sander voegt graag knipoogjes toe in de vorm van beeldjes, planten en bijzettafeltjes. Kunnen we van een verzamelwoede spreken? Sander :”Hoe meer ik zoek, hoe meer ik tegenkom wat bij me past. Sommigen dingen komen echt letterlijk op mijn pad, alsof ze mij zoeken!”

blog10.jpg

Sander voorziet zijn muren niet alleen van een fikse lik verf, behangpapier is ook helemaal zijn dada. Uitgekiende patronen met kleuren die terugkomen in de andere muren, zo combineer je op een stijlvolle manier behangpapier met schildermuren. Sander :”Vele mensen hebben blijkbaar schrik om patronen tegen te muur te plakken maar voor mij kunnen ze niet druk genoeg zijn. Het is zelden teveel van het goede, het levert net een spannende combinatie op!”

blog3.jpg

Het frivole tafeltje en bijpassende stoeltje lijken wel op maat gemaakt voor dit knusse huis. Op tafel zie je een rosarium , een heel klassiek geval van bloemkunst. Een glazen bol gevuld met water en plastic bloemen, het klinkt niet bepaald aantrekkelijk maar het past hier wonderwel! Kitch met een gouden randje, zeg maar. Ik zal nog een paar exemplaren tegenkomen op mijn tocht doorheen zijn huis.

blog2.jpg

Zelfs van de gang heeft de man des huizes een blikvanger gemaakt. Mooie vintage meubelen en geestige kleinoden flankeren de fotogenieke wenteltrap. In alles wat Sander verzamelt zit een vleugje humor, het gaat nooit vervelen.

blog11.jpg
blog12.jpg
blog13.jpg

Dan moet de kleurenexplosie van zijn slaapkamer nog komen. Nooit eerder zag ik zo’n boude combinatie van gewaagde kleuren. Wat bij anderen op een complete kakofonie zou uitdraaien, weet Sander elegant te combineren en op elkaar af te stemmen. Het lijkt contrastrijk maar de kleuren zijn weloverwogen gekozen. Hij selecteerde een paar tinten uit het drukke behangpapier en hernam die op muren en meubels.
Ook hier pronkt een rosaria in de vorm van een lamp op het nachtkastje en het dressoir naast het rijtje op kleur gesorteerde boeken.

blog14.jpg
blog15.jpg

Details voor sommigen, voor Sander zijn ze bijna levensnoodzakelijk. Je ziet hem genieten van al zijn kleine en grote installaties en hij vertelt ronduit over wat hij nog allemaal zoekt om zijn verzameling verder uit te breiden. Een eindeloze zoektocht naar mooiigheid, om zijn huis nog verder aan te kleden en op te smukken. Wat vinden zijn grootouders eigenlijk van zijn verbouwingen en eigenwijze inrichting? Sander :”Die schrikken wel eens als ze binnenkomen maar ze vinden het wel heerlijk dat ik zo dichtbij ben komen wonen. Dat ik echt mijn ding mocht doen, vind ik wel ongelooflijk. Maar het was ook wel een voorwaarde voor mij. In het oorspronkelijke interieur zou ik me echt niet thuis gevoeld hebben.”

blog18.jpg

Terug beneden vinden we huiskat Dorian Grey terug in één van de mooie blauwe zeteltjes. Hij doet een dutje en trekt zich weinig aan van de ooh’s en aah’s die doorheen het huis klinken terwijl ik het op beeld vastleg. Zolang zijn baasje op tijd zijn brokken geeft, is het al lang goed voor hem. Weet hij veel dat hij in het schattigste huisje van Kallo woont…