Dar Kawa

Een adres zoeken in de medina van Marrakech is altijd een uitdaging. Echt goede straatplannen zijn er niet, en de straat die ik zoek, blijkt een ministeegje. Maar Dar Kawa is een logeeradres met stijl en Valérie stuurt haar trouwste medewerker Abdelhadi op me af om me de weg te wijzen en mijn koffer te dragen. Wat een service.

Na een tochtje door de chaotische medina – een straatje links, een steegje rechts – staan we voor de bruine voordeur van Dar Kawa.

blog1.jpg

Muisstil is het hier, het is even bukken om binnen te geraken. Het eerste wat opvalt, is de uitgepuurde stijl van de binnentuin. Veel zwart-wit en grijstinten die de unieke bouwstijl elegant benadrukken. Mooie open ruimtes worden afgewisseld met kamers en eetvertrekken. De vier appelsienenbomen met hun wellustige bladerdak bieden gegeerde koelte op warme dagen en vullen bijna de hele ruimte. Het is de traditionele bouwstijl van een dar, met zijn binnenplaats en dakterras, die je iedere keer verbluft doet rondkijken en verlangen naar niet veel meer dan horizontaal gestaar.

blog2.jpg

De metershoge traditionele deuren met kleinere binnendeuren kaderen de achterliggende ruimtes mooi in, het draaisysteem is authentiek en indrukwekkend. Als ze volledig geopend worden, onthullen ze verfijnd pleisterwerk.

blog12.jpg

De handgemaakte stoelen zien er spartaans uit, maar zitten comfortabel. Ze zijn gemaakt door goede vriend Mustapha Blaoui, die een schitterende winkel heeft vlak bij haar eigen boetiek. Hier geen schreeuwerige kleuren die in de soeks alomtegenwoordig zijn in de vorm van tapijten, kussens, accessoires. Soberheid viert hier hoogtij, het is een feestje voor de zintuigen om na een hectische dag Marrakech deze riad binnen te stappen. Ingetogenheid zonder saai te worden, het is een kunst.

blog11.jpg
IA3A5483-a.jpg

Meer dan twintig jaar geleden kocht Valérie dit prachtige pand. De verbouwing en het onderhoud zijn een levenswerk op zich, legt ze uit: “In Marokko ziet een gebouw echt af door de verzengende hitte in de zomer, de vrieskou in de winter, de zandstormen en het stof. Je blijft bezig met restaureren, maar elke make-over geeft me de kans om kamers te herdenken en te verbeteren.”

blog4.jpg

Voor Valérie is Dar Kawa een ideaal uitstalraam voor het huislinnen dat ze ontwerpt; elk deel van de collectie vindt hier zijn plek. Mooie witte gordijnen met een grafisch borduursel, massa’s kussens in de gigantische hangzetel, een mooie gesteven servet bij het ontbijt.

Valérie: “Het huis schikt zich naar de seizoenen. Bij warm weer wordt er beneden geslapen, waar het altijd verrassend koel is.” De suite op de gelijkvloerse verdieping is kleurrijker ingericht, met textiel van No-Mad. Elk seizoen baadt in een andere kleur, gecombineerd met wit. Het bed is uitgedost met spierwitte lakens en rode accenten uit haar collectie. Kussens, lokaal geproduceerd, krijgen opgestikte teksten of katoenen pompons.

De collectie wordt in Marrakech gemaakt en is met de hand afgewerkt of geborduurd. De koeien die een oogje in het zeil houden, zijn een knipoog naar haar grote liefde, India.

blog8.jpg

In de suite op de eerste verdieping lijken oude reiskoffers achtergelaten door reizigers uit lang vervlogen tijden, de authentieke tarboesj, een plat hoofddeksel, diende als model voor twee originele hanglampjes, compleet met kwast. Doorheen de hele riad vind je geen enkele lichtschakelaar, de lamp gaat hier branden dankzij een subtiele ruk aan de flosj. Bijzonder detail.

Op warme zomeravonden is het heerlijk vertoeven op het dakterras, met een verse muntthee. Aan de binnenzijde van het terras kijk je op de boomkruinen, rondom zie je de interessantste vergezichten. Marrakech kent geen hoogbouw, alle terrassen bevinden zich ongeveer op hetzelfde niveau. Er is geen sprake van gluren bij de buren, daar heeft iedereen toch een mouw aan gepast. Maar het is wel super om een zicht van 360 graden te hebben en exotische daktui- nen te ontwaren. Valérie kleedde haar terras met evenveel smaak aan als de andere verdiepingen, al kleurt het geheel hier Marrakech-roze. Het repetitieve karakter van de hanglampen, de vlinderstoelen, de planten... Alles ademt mooiigheid.

blog10.jpg

Abdelhadi steekt prachtig af in zijn spierwitte pak. De stad zindert na van een hele warme dag. Terwijl een zacht briesje opsteekt, dekt hij de tafel en laat de ventilator vlijtig rondjes draaien. Wanneer ik Valérie vraag wat Dar Kawa voor haar betekent, antwoordt ze zonder aarzelen: “Sereniteit”. Als je hier geen zielenrust vindt, vind je die nergens.

Met dank aan Valérie voor haar gastvrijheid en de inspirerende gesprekken.

www.valeriebarkowski.com

Je kan een kamer of de hele riad boeken, meer info op www.darkawa.net of stuur een mail naar info@darkawa.net