Rotterdam

De grootste havenstad van Europa heeft veel te bieden; moderne architectuur, fijne musea, een unieke geschiedenis en restaurants en koffiezaakjes bij de vleet. Iedere keer dat je de stad bezoekt, zijn er weer nieuwe zaken opengegaan, ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Wij geven je graag onze favoriete adressen mee om uit te rusten tussen al dat wandelen en shoppen door.

blog16.jpg

Kop van Zuid en Katendrecht

Vroeger een buurt waar niemand wilde wonen maar dankzij een aantal visionaire architecten en bouwmeesters is dit stuk Rotterdam compleet opgewaardeerd. Vlakbij de Erasmusbrug torenen hier letterlijk een aantal architecturale pareltjes boven de oude pakhuizen uit. Het meest opvallende is van Rem Koolhaas, een echte local starchitect. Zijn De Rotterdameen gewoon flatgebouw noemen zou hem oneer aandoen, het is eerder een verticale stad van drie aan elkaar verbonden bouwsels van bijna 150m hoog met een hotel, appartementen, horeca, winkels enz. . Maar tussen al die hoogbouw staat Hotel New York nog steeds parmantig te wezen. Een gevestigde hotelwaarde waar vroeger de landverhuizers inscheepten richting het beloofde land. Stap er zeker eens binnen voor een koffie of een apero aan de indrukwekkende bar, je kijkt je ogen uit. 

Van hier wandel je via de voetgangersbrug recht naar schiereiland Katendrecht, vroeger een ruige zeemansbuurt, Chinatown en berucht red light district! Nu is het een amalgaam van authentieke pakhuizen, nette rijhuisjes en hoge nieuwbouw. Maar het is vooral een stukje stad waar de horeca bruist zonder afgelikt te zijn. Hier kan je terecht voor ontbijt, koffie, lunch, apero en diner!

blog3.jpg

Erg leuk én ruig is Fenix Food Factory waar je kan lekkers kan shoppen én eten. Overheerlijk desembrood koop je bij Jordy’s Bakery waar je ook terecht kan voor een fiks ontbijt en dito lunch. Verder vind je in de oude loods ambachtelijk gemaakte stroopwafels, bio groenten, bierbrouwerij De Kaapse Brouwers, knabbels van de Marokkaan, kazen bij Booij, een koffiebranderij en smakelijke handmade worsten van Firma Bijten. Alles valt samen te vatten onder de noemer Kleinschalig & Handgemaakt. Op het deliplein achter de loods vind je het ene restaurantje naast het andere, het aanbod is zo groot dat het moeilijk kiezen is. Een fijne kroeg is café De Ouwehoer waar je eens lekker kan gaan zitten ouwehoeren. Het lijkt alsof de stoere zeebonken er elk moment kunnen binnenvallen. Bij Bistrot du Bac eet je de Franse klassiekers en een paar deuren verder kan je terecht voor een exquis stukje vlees bij CEO Baas van het Vlees. Stoere inrichting en inventieve vleesbereidingen. Gastvrouw van de avond Sammy Jo legt ons heel erg vriendelijk in de watten, chef Mark Muzerie kent zijn klassiekers maar geeft er graag een twist aan. De wijnkaart is er eentje om U tegen te zeggen, het is het paradepaardje van eigenaar en sterrenkok Mario Ridder. De meesten zijn ook per glas te bestellen, laat je liefdevol adviseren door het vriendelijke personeel.

blog5.jpg

Oerhollands ingericht is De Matroos en het Meisje, met Delfstblauwe taferelen tegen de muur, geblokte tafelkleden en ‘eten wat de pot schaft’. Al klinkt dat minder lekker en verfijnd dan het in werkelijkheid is, zeker een aanrader!

De wandelroute Heen en Weer leidt je van Hotel New York naar het SS Rotterdam, het oude stoomschip dat pendelde tussen Rotterdam en Manhattan en nu dienst doet als hotel/restaurant. Zeker in de zomer is het één van de fijnste plekken voor een drankje op het dek. Via de kades van de Kaap met het spectaculairste uitzicht over Kop van Zuid, wandel je terug. Wedden dat je je eventjes in NY waant?

blog4.jpg

Na een dag Katendrecht wandelen we terug naar ons hotel om nog snel wat te ‘nassen’ in de nieuwe Foodhallen Rotterdam, niet te verwarren met de Markthal in het centrum. Nog maar net geopend, zit het bijna dagelijks afgeladen vol en dat lijkt te danken aan de strenge selectie van eetstalletjes in een schitterend decor. De formule is ondertussen wel gekend, je haalt iets te eten waar je zin in hebt, neemt er een drankje bij en zet je aan de toog van één van de zaken of aan de gemeenschappelijke tafels en genieten maar! Wij kozen voor sushi 2.0 bij Kyatcha, enthousiast uitgebaat door drie jonkies! A la minute voor je neus klaargemaakt, verser dan vers en smaakcombinaties die een feestje voor de smaakpapillen zijn. 

blog22.jpg

 

Centrum

Als je op Kop van Zuid logeert, moet je de Maas oversteken om in het centrum te geraken. Dat kan via de indrukwekkende Erasmusbrug te voet, per fiets of met de step. Maar wij nemen deze ochtend de watertaxi naar Boerengat, een dok aan de overkant van de Maas. 

blog25.jpg

Een goed voorbeeld van ‘edgy’ Rotterdam is het out-of-the-box concept Aloha van Femke Snijders. Ze toverde een voormalig tropisch zwemparadijs om tot een ecologisch walhalla. Een ietwat bevreemdende plek om binnen te stappen maar wel verrassend anders. De vrouwelijke, Peruviaanse chef en de eigenares zetten zich keihard in om de afvalcirkel te sluiten en duurzaam te werken. Een hele uitdaging maar ze gaan er hier creatief mee om. Zo worden de melkoverschotten van de cappuccino’s getransformeerd tot homemade ricotta. Het eten dat je voorgeschoteld krijgt is sexy en smakelijk, de biodynamische wijnen en wilde gistbieren maken het plaatje compleet. We kiezen voor de ‘golden platter’ als lunch, de ideale manier om van verschillende gerechtjes te proeven en wondere smaken te ontdekken. Het afsluitende blokje lokale kaas met een streepje honing en koffiegruis is niet iets wat ik spontaan zou bestellen maar blijkt niet normaal lekker. Bij mooi weer kan je hier heerlijk onderuitzakken op het gigantische terras aan het water met één van de fijnste zichten op de stad.

blog27.jpg

We wandelen richting de Hoogstraat, een wat saaie straat vol middelmatige appartementsblokken maar er leeft wel iets. Leuke horecaconcepten vinden er hun stek, zoals coffeebar Amada. Een frisse zaak met lekkers op de kaart en de enige zaak in Nederland waar je een selfieccino kan bestellen. Een prima kop koffie met, jawel, een selfie. Geprint met eetbare inkt (oef!) op je laag melkschuim. Ideaal voor de tienerdochter en haar vriendinnen, een geheide hit op instagram.

Harries is een unieke delicatessenzaak met proeflokaal. Oftewel een mooie klassieke zaak waar je de wijnen, bieren en champagnes die je er kan kopen, ook kan proeven en degusteren. Harrie is een gekend sommelier en geeft voortreffelijk advies maar kookt ook lekkere hapjes bij elkaar voor bij dat appetijtelijke glas. 

blog10.jpg

Achter de hoek van dit alles ligt het unieke Industriegebouw, een icoon van de Rotterdamse wederopbouw. Na jaren van leegstand werd het in 2015 gerenoveerd, zijn er ondertussen meer dan 200 bedrijven gehuisvest en werken er meer dan 1000 mensen! Niet zo interessant voor de gemiddelde toerist zou u denken maar niet alleen kleine creatieve bedrijven vonden er een plek, ook eigenwijze winkels en coole horecazaken namen er hun intrek op de begane grond. Wandel het hele gebouw eens rond, je kan hier ontbijten, lunchen en dineren. Ben je echt van het uitslaperstype, dan kan je By Jarmusch de hele dag door ontbijten, tot 4u ’s middags. Je waant je in een eigentijdse Amerikaanse diner met diensters in schattige uniformen die je, zoals in de film, met de glimlach een refill koffie schenken. Het grote verschil met de USA is dat de koffie hier van topkwaliteit is en geen doorzichtig sopje. Een fijne zaak waar je van copieuze ontbijten geniet bij een streep jaren 50-muziek. 

blog9.jpg

Aan de achterkant is Old Scuola dé hipster pizzeria van deze buurt. Vriendelijke pizzabakkers zwieren gezwind het deeg in het rond en beleggen de pizza’s met de heerlijkste ingrediënten voor ze de houtoven ingaan. Het kan hier erg druk worden, reserveren is aan te raden. 

blog8.jpg

Ga je dan nog eens de hoek om, dan kom je terecht bij Héroine, een zaak waar zelfs tot in Antwerpen over gesproken wordt. Het blijkt een prachtige zaak met een interessante symbiose tussen ruig en verfijnd. Je ziet duidelijk het oude industriegebouw nog maar het wordt mooi gecontrasteerd door oudroze fluwelen zetels, strak hout, veel groen en zachte verlichting. De informele sfeer valt meteen op, hier geen stijfdoenerij zoals in sterrenrestaurants al benadert het eten wel degelijk dat niveau. Je kan hier terecht voor een drankje met wat lekkers aan de bar of je reserveert een tafel. Dat laatste is zeker aan te raden, de zaak is razend populair. Op de avond dat wij er binnenvallen, is er helaas geen plek en nemen we onze toevlucht tot de gezellige bar waar chef Michael Schook ons verwent met oesters op verschillende wijzen en een bijpassende bubbel in het glas. Veelbelovend, hier komen we zeker terug!

blog28.jpg

In de Pannenkoekstraat is Ajì ook een culinaire voltreffer. Net geopend door chef Pelle Swinkels, die de kneepjes van het vak leerde bij sterrenchef Mario Ridder, van oa. CEO Baas van het vlees weet u nog? Hij serveert een spannende keuken die Spanje, Zuid-Amerika en Azië verenigt met als rode draad de Ajì peper. We genoten er van een bord uitstekende ceviche van zeebaars en een stuk Iberische varkenslende met chorizo en Aziatische toetsen. Opwindende combinaties, hoog op smaak. Fijn detail is dat de wijnkaart alleen Spaanse en Zuid-Amerikaanse wijnen biedt en het bier van de tap godzijdank geen Heineken is maar het Spaanse Mahou. 

blog7.jpg

Aan fine dining adressen geen gebrek in deze bruisende stad. Dertien is nog zo’n overheerlijk, complexloos adres dat geregeld vol Belgen zit en dat vinden ze hier altijd een compliment! De Rotterdammers zien ons graag komen omdat ze vinden dat wij Belgen goed eten veel meer appreciëren dan de gemiddelde Nederlander. Je wordt dan ook overal in de watten gelegd als ze horen dat je uit het schattige België komt.

De gigantische menukaart tegen één van de muren is een ware blikvanger en verraadt een voorliefde voor groenten. Lokaal, eerlijk, eigenzinnig en seizoensgebonden, dat vat het zowat samen. De houtoven vormt het warme hart van de zaak, bijna alles belandt in of boven de hete kolen. Het levert prikkelende gerechten op zoals makreel met dashi, peterselie en wortel oftewel een smaakbom van formaat. Wat volgt is een kleurrijk, vegetarisch gerecht met rode biet, palmkool en knolselder. Het is zo’n vegetarische topper waarbij je het vlees hoegenaamd niet mist. De natuurlijk wijnen en bieren zijn hier in Rotterdam al helemaal ingeburgerd, je krijgt ze overal ingeschonken. Of dat nu een goede zaak is of niet, persoonlijk vind ik het fijn als je de keuze hebt tussen natuurwijnen en hun sulfiethoudende broers en zussen. Soms tillen ze een gerecht naar een hoger niveau, geregeld smaken ze echter naar ordinair druivensap. Vraag zeker eerst een proevertje. Dertien ligt vlakbij de hippe Witte de Withstraat, een straat vol toffe winkels en eethuisjes. Ben je op zoek naar een streepje cultuur, loop deze straat dan uit en stap eens binnen in het befaamde Boijmans van Beuningen museum, altijd een topper.

blog29.jpg

Noord

De elektrische step is aan een opmars bezig in grote steden, wij mogen in ons hotel een setje uittesten. Heel makkelijk in gebruik al is het uitkijken voor venijnige stoepranden en de vele fietsers om je heen. Vandaag willen we Noord verkennen en de step blijkt de ideale partner om eens een iets langer traject af te leggen. We steken de brug over en cruisen altijd rechtdoor tot aan het kruispunt met Meent, hier slaan we rechtsaf. Kenners weten dat Dudok hier al jaren de beste appeltaart serveert, het gebak is zelfs een erkend streekproduct. Zeker de moeite om onze steps even op slot te leggen al blijkt dat nog het lastigste deel van het steppen!

blog30.jpg

We zoeven de stad door tegen 20 km/u, dan geraak je snel een pak verder dan te voet. We hebben nood aan een fiks shot cafeïne en schuiven aan in het gerenommeerde Man Met Bril Koffie. Voor Paul, de eigenaar die helaas geen bril meer draagt, is dit niet alleen een verhaal over koffie maar gelegen in een uitdagende buurt werd Man Met Bril Koffie ook een sociaal project. De kleine criminaliteit daalde serieus sinds zij hun deuren openden, 365 dagen per jaar!

blog17.jpg

Bij elk kopje krijg je een fiche met uitleg over de herkomst van de boon en het smaakprofiel, koffie wordt hier naar een hoger niveau getild. Met wat geluk zijn ze net de koffiebonen aan het branden. Als je elders in Rotterdam een koffie drinkt, is het er vaak eentje van dit huis, ze leveren nl aan tal van goede koffiezaken. Zo slurp je By Jarmusch koffie door Paul geselecteerd en gebrand. Erg populair is het dagelijks ontbijt, voor slechts 6,66€ krijg je een flinke hap voorgeschoteld, kopje koffie erbij en je bent klaar om er in te vliegen!

Noord is veel rustiger dan het centrum en echt wel een omweg waard. De Zaagmolenkade is een aangename straat langs het water met kleinschalige winkels en eigenwijze restaurants. Een aanrader is Bertmans, waar je voortreffelijk ontbijt, luncht of dineert. De focus ligt op vegetarisch en/of vegan, de gerechten zijn om door een ringetje te halen. 

blog13.jpg

Een bijzondere plek is Op Het Dak en dat mag je letterlijk nemen. Valerie Kuster creëerde de grootste dakakker van Europa met een zicht om U tegen te zeggen. Op de zevende verdieping van een lelijke blok vol creatievelingen kom je in een groene stadsoase terecht.

Een ruige plek met zicht op de skyline van Rotterdam. Van het dak op je bord is het concept en dat is erg lekker! Ook hier komen natuurwijnen op tafel, ik zei het al, het is een trend. Als het weer het toelaat zit je hier tot in de winter op het terras tussen de hippe Rotterdammers. Al merken we dat de oudjes uit de buurt hier ook graag een kopje thee komen drinken. 

blog14.jpg

Neem de lift terug naar beneden maar stap op de eerste verdieping uit en ga rechts de dubbele deur door, je komt zo op de luchtsingel terecht.

blog11.jpg

We nemen de step aan de hand en lijken een parallelle wereld in te stappen. In een knalgeel decor stap je boven het drukke stadsverkeer van Noord naar het centrum via de luchtbrug. Je wandelt zo naar de Hofbogen, een opgewaardeerde site waar vroeger de trein over reed. Nu huizen er koffiebars, restaurants en winkels.

blog12.jpg

 

Delfshaven

Aangezien Rotterdam tijdens WOII bijna volledig plat werd gebombardeerd, is de algemene architectuur naoorlogs. Of je houdt ervan of je vindt het lelijk. Wil je toch een authentiek stukje stad ontdekken, wandel dan eens tot Delfshaven. Een wijk waar alles nog is zoals de tijd van toen, waar je het geboortehuis van zeevaarder Piet Hein kan aanschouwen en de vele woonboten één en al nostalgie uitstralen. De cafeetjes lijken uit geschiedenisboeken te komen maar de vele galerieën voegen een moderne (kunst)toets toe. Ga een pintje drinken bij de vriendelijke barman van Tapperij Vanouds ’t Kraantje, doe je ogen dicht en waan je even terug in zeevaarderstijden. Een uniek stukje Rotterdam!

blog23.jpg


Info:

 

De officiële website van de stad Rotterdam is rotterdam.info , zij bieden ook de Rotterdam Tourist app aan.

 Naar Rotterdam rijd je in een dik uur vanuit Antwerpen. Parkeren in de stad is duur.

Op het Noordereiland vlakbij de Erasmusbrug parkeer je wel overal gratis. Een andere optie is je auto te parkeren op de P+R Kralingse Zoom. Neem een metroticket en reis in minder dan 10 minuten naar het hart van Rotterdam. Als je terugreist binnende 72u kan je met je laatste metroticket je parking betalen, je betaalt dan slecht 2€!

Info op rotterdamparkeren.nl

 Bijna alle fine dining restaurants zijn alleen ’s avonds geopend, wat opvallend is. Hou hier rekening mee als je je trip plant. 

 De metro is makkelijk in gebruik, je kan opteren voor een twee-uren ticket of een dagpas. Check ret.nl voor meer info.

 De stad is te voet goed bewandelbaar, elektrische steps zijn een tof alternatief (check rotterdamhiddengems.com voor plezante tours) en de watertaxi is een absolute must. Je ’s avonds laten oppikken en over de Maas naar je bestemming gebracht worden is ronduit betoverend. Alle info op watertaxirotterdam.nl.

 

blog24.jpg